Sluiten Zoeken

Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde

Icoon Afsluitdijk – Op 16 november 2017 gaf Directeur-Generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat het startschot voor het nieuwe design & innovatieproject “Gates of light”, ook wel “Lichtpoort”!

Na 85 jaar intensief gebruik werd het tijd voor een grootschalige renovatie voor de met de hand gebouwde dijk uit 1932. Ontwerper & innovator Daan Roosgaarde leverde in opdracht van de Nederlandse overheid een bijdrage aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Blomsma heeft als supporting partner van hoofdaannemer TTB een fors aandeel gehad in de realisatie.

Zonder licht, toch verlichting!

Aan Blomsma werd gevraagd om mee te denken in de oplossing van zowel het eindproduct, als de productie en montage ervan op de sluizen van De Nieuwe Afsluitdijk.

Teneinde het gewenste effect door middel van de reflectie van het licht van de koplampen van passerende auto’s te bereiken, heeft Blomsma de 60 monumentale sluisgebouwen van De Afsluitdijk aan weerszijden voorzien van reflecterend materiaal. Folie strips die maximaal oplichten door de koplampen van naderende voertuigen, zonder permanente elektrische verlichting!

Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s in de speciaal ontworpen folie en strips waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten.

Over Daan Roosegaarde

Ontwerper en innovator van Icoon Afsluitdijk, Daan Roosegaarde, staat internationaal bekend om zijn innovatieve visie en interactieve projecten waar mens, technologie en ruimte gecombineerd worden om een betere wereld te creëren. Virtuele overstromingen, slimme snelwegen en smog free torens; Roosegaarde en zijn team trekken technologie uit het digitale om oplossingen te onderzoeken en te activeren die het dagelijkse leven in stedelijke omgevingen verbeteren.

Icoon Afsluitdijk is een samenwerking tussen Studio Roosegaarde en Rijkswaterstaat en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, De Nieuwe Afsluitdijk.

Speciale projecten

Ook een speciaal project? Bekijk onze pagina met speciale projecten voor meer inspiratie of neem direct contact op voor de mogelijkheden.

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.