Sluiten Zoeken

Zichtbaarheid van Signing

Geplaatst op 13 april 2023

Zichtbaarheid van Signing: Letter sizing matters! Het wordt vaak over het hoofd gezien maar het formaat van letters is een van de meest belangrijke kenmerken waar rekening mee gehouden moet worden bij het ontwerpen van signing. Lettergrootte (ook wel letterhoogte genoemd) bepaalt vanaf hoe ver het bericht te lezen is. Te groot of te klein, het heeft invloed op de kwaliteit van de signing, het is dus cruciaal om te weten welke letterhoogte het beste werkt voor een bepaalde kijkafstand. In dit blog lees je meer over de leesbaarheid van signing, inclusief lettergrootte, kleur, lettertype, plaatsing en lichtomstandigheden.

Lettergrootte en plaatsing

Om te bepalen hoe groot de signing gebruikt moet worden, moet je een algemeen beeld hebben bij de afstand waarop het geplaatst wordt. Denk over het algemeen bij een afstand van 100 meter aan letters van minimaal 33 centimeter hoog. Hierbij hoort de formule Letterhoogte: Aantal meter / 3 = hoogte in cm. Benieuwd hoe lettertype groottes werken? Dat leest u hier.

Zichtbaarheid van signing wordt ook beïnvloed door waar deze geplaatst wordt, bijvoorbeeld in relatie tot voetpaden of wegen. Houd er rekening mee in welke hoek de signing geplaatst wordt, ziet het publiek deze vanaf de stoep of vanuit de auto? Uiteraard zal signing beter zichtbaar zijn wanneer deze zo groot mogelijk wordt ingezet. Daarbij is het ook belangrijk dat deze correct aan de gezichtslijn geplaatst wordt. Tot slot; signing onder of boven ooghoogte moet grotere letters bevatten om de zichtbaarheid te vergroten.

Kleurgebruik

Voor de beste zichtbaarheid van de signing gebruik je kleuren die in contrast zijn met de achtergrondkleur. De vuistregel is dat je een lichtgekleurde achtergrond moet nemen met donkere tekst erop, of andersom. Een donkere achtergrond met donkere letters is uiteraard niet goed zichtbaar, zeker niet van veraf. Dit geldt ook voor raambestickering op etalages met getinte ramen.

Signing in direct zonlicht en goed verlichte ruimtes zullen het best zichtbaar zijn. Al zijn heldere kleuren zoals geel of pastelkleuren weer erg moeilijk te zien wanneer er fel licht op schijnt. Gebruik donkerdere kleuren om de zichtbaarheid van letters te vergroten in goed verlichte of heldere omstandigheden. Daarentegen hebben donkere lichtomstandigheden of donkere oppervlakken (zoals getinte ruiten) licht gekleurde letters nodig om de zichtbaarheid te verbeteren.

Lettertype

De aanbevolen letterhoogte is gebaseerd op standaard lettertypen als Serif of Sans Serif. Decoratieve en scriptletters zijn moeilijker te zien wanneer deze worden gebruikt met kleinere lettergrootte. Als je decoratieve en scriptlettertjes in signing gebruikt moet je ervoor zorgen dat de letterhoogte is aangepast om de zichtbaarheid te verhogen. Zelfs wanneer decoratieve lettertypes heel groot gebruikt worden zijn deze nou eenmaal moeilijker te lezen dan blokletters. Daarbij is het belangrijk om genoeg ruimte tussen de letters te houden en deze niet te dicht tegen elkaar te plaatsen.

Deze principes zijn gemakkelijk te begrijpen en vereisen geen speciale grafische training. Als je twijfelt, gebruik grotere letters met lettertypen die gemakkelijk leesbaar zijn en kleuren die afwijken van de achtergrondkleur van uw signing en/of applicatie oppervlak. Plaats de signing op een opvallende locatie die maximale zichtbaarheid mogelijk maakt en ervoor zorgt dat het directe licht de kwaliteit van het teken niet beïnvloedt.

Meer informatie?

Wilt u meer weten?
Neem dan contact met ons op.